Liikenopeus

 

Liikenopeudella tarkoitetaan nopeaa siirtymistä paikasta toiseen ja nopeuden säilyttämistä liikkeessä. Liikenopeus on luonteeltaan syklistä eli liikeradat toistuvat samoina useita kertoja peräkkäin ja askeltiheys sekä askelpituus määrittelevät etenemisnopeuden.

Liikenopeus jaetaan suorituksen kestosta riippuen kiihdytysvaiheeseen, maksimaalisen nopeuden vaiheeseen ja nopeuden vähenemisen vaiheeseen. Kiihdytysvaihe tarkoittaa matkaa tai aikaa, jolloin liikenopeus kiihdytetään maksimiin tai hyvin lähelle sitä. Maksimaalisen nopeuden vaiheessa etenemisnopeus pysyy maksimissaan tai hyvin lähellä sitä. Nopeuden vähenemisen vaiheessa liikenopeus ei enää pysy lähellä maksimia vaan väsyminen pudottaa suoritustehoa. Jalkapallossa yhdellä kertaa juostavat matkat ovat verrattain lyhyitä. Vain todella harvoin juostaan yli 30 metriä kerralla maksiminopeudella. Tämän vuoksi nopeuden vähenemisen vaihe ei ole jalkapallossa oleellinen vaan harjoittelussa ja sen suunnittelussa kannattaa keskittyä maksiminopeuden ja etenkin kiihdytysnopeuden kehittämiseen.

 

LIIKENOPEUSHARJOITTELU

Liikenopeutta harjoitettaessa on syytä seurata tarkasti juostujen matkojen pituuteen ja palautumisajan riitävyyteen. Nopeusharjoittelussa jonojen syntyminen ei ole pahasta, sillä optimaalisen tuloksen aikaansaaminen vaatii pitkiä palautumisjaksoja. Viestijuoksuissa kisaajat pääsevät lepäämään muiden ollessa juoksuvuorossa. Hippaleikkeihin kannattaa suunnitella myös erillisiä sääntöjä (esimerkiksi "turvat" tai "jäätyminen" kiinni joutuessaan), jotka mahdollistavat energiavarastojen täyttämisen. Juoksukisailut ja hippaleikit ovatkin erinomaisia harjoitteita lasten liikenopeuden kehittämiseen, mutta viestikisat sopivat ihan yhtä hyvin myös vanhempien junioreiden harjoituksiin. 10-vuotiaasta (taitoporras 3) eteenpäin liikenopeusharjoitteet voidaan organisoida pelinomaisemmiksi. Tällöin on suositeltavaa käyttää harjoitteina 1v1-tilanteisiin perustuvia kaksinkamppailuja, joissa kaksi pelaajaa spurttaavat pallon perään. Palloon ensin ehtineestä pelaajasta tulee hyökkääjä ja kilpakumppanista puolustaja. Tilanne voi päättyä esimerkiksi maalintekoon tai keskitykseen.