Koordinaatio

 

Jalkapallossa koordinaatiolla tarkoitetaan monipuolista rytmistä ja erirytmistä juoksu- ja liikkumistaitoa sekä pallonkäsittelytaitoa, jota tarvitaan esimerkiksi erilaisissa laukaisu- ja syöttötilanteissa. Pelitapahtumat sisältävät edellä mainituista taitotekijöistä koostuvia ketjuja, joiden tietoiseen yhdistelemiseen pystyminen on kaiken pelissä onnistumisen perusta.  Huipputaidon vaatimuksena on erityisesti käsien ja jalkojen työskentelyrytmin eriaikaisuus.

Koordinaatio liittyy myös erilaisten liikesuoritusten yhdistelemiseen (esimerkiksi ponnistus ja pusku) ja liikkeiden hallintaan. 

Koordinaatio ilmenee hyvin jo yli kolmevuotiailla, jolloin heidän liikuntasuoritusten laatu paranee ja lapsi oppii erilaisia liikeyhdistelmiä kuten juoksun ja potkun yhdistäminen. Koordinaatio kehittyy parhaiten 6-11-vuotiaana, mutta ominaisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota myös pelaajan kiivaimman kasvupyrähdyksen aikaan.

 

KOORDINAATIOHARJOITTELU

Koordinaatioharjoittelu voidaan toteuttaa erillisillä harjoitteilla, mutta usein koordinaatioharjoitteissa on jo itsessään mukana myös muita taitavuustekijöitä kehittäviä elementtejä. Tämän vuoksi koordinaatioharjoitteet kannattaakin yhdistää muiden taitavuustekijöiden harjoittelun kanssa. Koordinaatioharjoittelu voi tapahtua yhdistettynä myös taitoharjoitteluun.

 

Esimerkkiharjoitteita:

- Tötsäradat ja tikapuuradat; erilaiset, muuttuvat ja monipuoliset liikkumistavat (käsien ja jalkojen työ)

- Koordinaatiojuoksut (esim. polvennostojuoksu, pakarajuoksu)

- Kaikki lajitaitoharjoitteet

- Liikesuoritukset pallon kanssa

- Pienpelit