Yksilötaito

Yksilötaito tarkoittaa pelaajan teknistä ja pelikäsityksellistä kykyä jalkapallon yksilötasolla tehtävien perustoimintojen suorittamiseen. Näitä suorituksia ovat harhauttaminen, kääntyminen, kuljettaminen, dribbling, laukaiseminen, haltuunottaminen, syöttäminen puskeminen ja taklaaminen.


Yksilötaidossa siis tekninen suoritus yhdistyy pelikäsitykseen. Tämä tulee huomioida harjoittelussa niin, että myös harjoitteet ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne pakottavat pelaajan havainnoimaan, prosessoimaan informaatiota ja tekemään valintoja. Toisaalta on myös tärkeää, että pelaajille näytetään virheettömiä mallisuorituksia, ja että he saavat ohjausta myös oikeaoppiseen tekniseen suorittamiseen.   

 

HooGee-linjan taitoportaisiin perustuva oppimisjärjestys tähtää siihen, että 14-vuotiaana pelaaja hallitsisi kaikki yksilötaidot niin, että niiden käyttö ottelutilanteissa olisi laadukasta, monipuolista ja tarkoituksenmukaista. Koska yksilötaito-ominaisuuksien määrä on suuri ja jokaisen tekniikan oppiminen vaatii lukemattomia toistoja, tämä tavoite on erittäin haastava. Sen vuoksi valmentajan tulee suunnitella ajankäyttö huolellisesti ja vastuuttaa pelaajia kotiläksyillä omaehtoiseen oppimiseen.